P

Par – Par beskriver ett golfhåls längdvärde. Det finns par 3, par 4, par 5 hål och i vissa fall även par 6 hål. Ett par 3 hål är normalt 100-230 meter, Ett par 4 hål är normalt 230-430 meter, Ett par 5 hål är normalt 430-550 meter och ett par 6 hål 550-700 meter. En 18 håls golfbana brukar normalt ha ett totalt par på 72 slag som normalt brukar bestå utav fyra par 3 hål, tio par 4 hål och fyra par 5 hål. Detta kan dock variera. Man förväntas att nå en green på två slag mindre än par för att sedan putta två gånger för att klara av hålets par.

Passa – Passa inom golf betyder att en caddie eller en annan spelare står och håller flaggan på greenen när en annan spelar slår bollen. Det sker när en spelar har begärt passning för att han/hon ska se hålet tydligare eller om spelaren vill ha ur flaggan för att öka chanserna att bollen ska gå i hål.

Pay and play – En benämning på en golfbana som inte kräver ett medlemskap på en golfklubb för att få spela på den. Istället betalas en avgift för varje runda. Pay and Play banor har blivit allt mer vanliga i Sverige och det är ett bra sätt att testa på golf.

Peggar –  Är det långsmala föremålet man trycker ned i gräset och placerar golfbollen på. En golfboll peggas upp för att det ska bli lättare att träffa bollen med klubban. En golfpegg är vanligtvis tillverkad av trä eller plast och de säljs i olika längder.

Pilsnerboll – Innebär att när en spelare från vit eller gul tee inte lyckas slå sin boll längre än damernas tee så får denne spelaren bjuda sina medspelare på en öl efter ronden.

Pitching medge – Klubban i bagen som är markerad med ett P eller PW. Man kan även kalla det en järn 10. Klubban används ofta vid chipslag och inspel mot green.

Pitchslag – Ett kort golfslag, normalt runt 30-50 meter. Ett pitchslag utförs ofta med en wedge.

Pliktslag – En benämning inom golreglerna som innebär att man straffas med att lägga till slag på sin score. Tillexempel om man slår en golfboll out of bounds så måste man slå om slaget från samma plats med 1 slags plikt. Vid grova regelbrott som tillexmpel när man grundar golfklubban i ett hinder så får man två slags plikt.

Poängbogey – En speltyp inom golfen där spelaren får poäng på varje hål för sina prestationer. Om man går på sitt förväntade handikapp på ett golfhål så belönas man med två poäng. Presterar man bättre än sitt handikapp så får man 3 poäng, det går även att få mer poäng.

Pro – En pro är en licensierad golfinstruktör

Pull – En pull innebär att man startar sin golfboll i fel riktning mot vad man siktar på. För en högerspelare är det åt vänster och för en vänsterspelare åt höger.

Push - En Push innebär att man startar sin golfboll i fel riktning mot vad man siktar på. För en högerspelare är det åt höger och för en vänsterspelare åt vänster.

Putter – Puttern är den golfklubban som normalt används på green.

Puttning – Är ett slag som utförs på green med puttern.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>